FELCO PASSION 2014

FELCO's magazine - Online version
Gyorgy_Janos_Andras Balint

Initiatieven: Initiatieven

De Balint familie en FELCO hebben een lange geschiedenis.

In de wereld van FELCO zijn enkele opmerkelijke families terug te vinden. Zoals het geval is met de familie Balint. Een van de grote persoonlijkheden op de Hongaarse televisie, Gyorgy Balint, is momenteel vertegenwoordiger van FELCO in Hongarije. Dit tot groot genoegen van Hermes Afész, een lokale invoerder.

Met 10 miljoen inwoners is Hongarije zeker een klein land wat betreft omvang. De reputatie van het land voor zijn wijn is echter al enkele jaren gekend overzee. In de wijngaarden ten noordoosten van Boedapest, 'groeit' de Tokay die door Louis XIV als de "wijn der koningen"werd bestempeld. Sinds 2010 verkoopt Hermes Afész het FELCO assortiment. Deze distributeur is uniek in die zin dat het een coöperatie is. Onder deze vorm heeft het bedrijf een nauwe band behouden met de landbouwsector, voornamelijk dankzij zijn vele leden.

Een vertegenwoordiger bij uitstek

Toen Hermes Afész op zoek was naar een vertegenwoordiger om het Zwitserse merk te promoten, lag de keuze voor de hand: Gyorgy Balint was de geknipte persoon. Waarom hem? Gewoon omdat hij een beroemdheid is in Hongarije. Na zijn jarenlage functie als hoofdredacteur voor een magazine over de tuinbouw, ging hij met 61 op pensioen. Hij was echter niet van plan om het rustig aan te gaan doen. Hij aanvaarde zonder aarzelen het aanbod van de Hongaarse televisie om de gastheer te zijn van een serie over tuinieren. De man is zonder twijfel een icoon op dit gebied. Tot op heden heeft hij 29 boeken geschreven over het onderwerp en van een van zijn boeken over fruitbomen gingen meer dan 250.000 exemplaren over de toonbank.
In 1981 waagde Gyorgy "een gokje"en begon hij elke vrijdag een tien minuten durende show te presenteren. De serie draaide bijna 30 jaar lang (tot 2009) waardoor hij een populaire figuur werd in Hongarije.
Die populariteit werd opgemerkt door Andras, zijn kleinzoon. Dankzij de gedeelde opleiding in tuinbouw en communicatie, speelde Andras een belangrijke rol in het afsluiten van het partnerschap met Hermes Afész. De eerste creatie, een dvd, legt uit hoe tien vaak voorkomende bomen uit Hongarije moeten worden gesnoeid. Alle video's beginnen met beelden van zijn grootvader.

Janos Balint en FELCO

Het was puur toevallig tijdens het bespreken van partnerschapmethodes dat Gyorgy zich herinnerde dat zijn zoon, Janos FELCO kende. Meer zelfs, zijn zoon had de oprichter van het in Geneveys-sur Coffrane gebasseerde merk, Félix Flisch, ontmoet.
Het begon allemaal met een brief die Janos naar FELCO stuurde in 1971. Als toenmalig professor aan de Universiteit voor tuinbouw van Boedapest, voerde hij een onderzoek uit naar de ergonomie van ongeveer twintig snoeigereedschappen. Hij wilde de resultaten hiervan delen met het merk. De FELCO 3 behoorde ook tot de geteste snoeischaren.
In zijn opmerkingen verklaarde hij dat hij uiterst tevreden was met de FELCO 3 maar dat er nog ruimte voor verbetering was die hij met het bedrijf wou delen. Op een dag ontving hij een brief van Mr. Schroer, de sales directeur van FELCO, waarin hij hem bedankte. Bij de zending waren eveneens verschillende snoeischaren meegeleverd, waaronder de FELCO 7, die bedoeld waren om tegemoet te komen aan de eerder gemaakte opmerkingen.

De bijeenkomst met Félix Flisch

De twee mannen bouwden een oprechte relatie uit en ontmoeten elkaar in Boedapest. Ze konden het zo goed met elkaar vinden dat Mr. Schroer, Janos later uitnodigde om de FELCO fabriek in Zwitserland te komen bezoeken. In 1994 reisde de professor af naar het FELCO hoofdkwartier en ontmoette er Félix Flisch.
De oprichter van het Zwitserse merk was toen meer dan 80 en was al met pensioen. Hij bezocht nog dagelijks de fabriek en voerde dagelijks een uur reparaties uit van gereedschap voor de service na verkoop.
Zodra de besprekingen voorbij waren, verklaarde Félix Flisch dat hij "zo blij was iemand te hebben ontmoet met zo'n interesse in snoeischaren en ergonomie". Hij nodigde zijn gast vervolgens uit om samen een speciaal Zwitsers gerecht te delen, kaasfondue, geserveerd in een chalet in de Alpen op een hoogte van 2.000 meter. Mr. Schroer voegt zich bij het gezelschap en de drie mannen hebben het over snoeischaren, uiteraard, maar ook over het gewone leven. Natuurlijk komt ook de hobby van de oprichter van FELCO ter sprake; bergbeklimmen. "Dit alles voerde het gesprek naar het onderwerp ergonomie, aangezien bergbeklimmen 100% over ergonomie gaat", verklaart de Hongaarse professor met een brede glimlach.
Deze nauwe vriendschap tussen FELCO en de Balint familie blijft ook vandaag bestaan als partners. Gyorgy, Janos en Andras hebben de rollen verdeeld: "mijn grootvader is beroemd. Mijn vader weet hoe hij bomen moet snoeien en ik kan de communicatie en marketing voor mijn rekening nemen", besluit Andras.